Hup, met je billen uit die comfortzone!

Dit ben ik. Met een kip. Relaxte foto denk je misschien. Niks mis mee. Nou… voor mij was t een dingetje. Ik ben namelijk als de dood voor kippen. Deze foto is een paar maanden geleden gemaakt door m’n zusje in haar achtertuin. Waar die beesten loslopen. En waar m’n dochter Isa van vijf jaar gewoon zo’n ding oppakte en ging knuffelen. ‘Kom mam, jij ook!’ 😳

En toch, ik heb het gedaan! Een overwinning. Van binnen stierf ik duizend doden, dat wel.

Het is goed om regelmatig dingen te doen die nieuw zijn, en/of die je spannend vindt. Om eens lekker uit je comfortzone te stappen. Die comfortzone die zo heerlijk veilig is. En overzichtelijk. En vertrouwd.

De keerzijde is namelijk dat het leven een tikkeltje saai kan worden als je teveel in je comfortzone blijft. En dat dat gaat knagen en vervelen. Als je dat herkent, is het tijd om een kijkje buiten die comfortabele plek te nemen. En dat doe je door nieuwe of spannende dingen te doen. Hierdoor wordt je cirkel groter, jij een rijker mens en, je leert jezelf steeds beter kennen.

De reden dat het soms zo moeilijk is, is omdat je comfortzone voorspelbaar en herkenbaar is. En dat biedt houvast en zekerheid. Angst voor het onbekende houdt je tegen, zeg maar.

Ik heb daar best een tijdje ingezeten. Tot een jaar of vier geleden. Ik merkte dat die comfortzone wel lekker veilig en bekend was, maar dat ik ook aan het indutten was. Alsof er een laagje stof over me heen zat. Die steeds dikker werd. Hup, schop onder m’n kont, tijd voor actie!

De reden dat ik eerder niet makkelijk nieuwe dingen deed, was omdat ik mezelf klein maakte en omdat ik bang was voor het onbekende. Wat als ik op m’n bek ga? Of als ik het vertrouwde kwijtraak? En blijkbaar ben ik niet de enige hierin. Want als ik mensen hierover spreek, dan hoor ik vaak hetzelfde.

Eén van de dingen die ik toen opgepakt heb, had te maken met creativiteit. Samen met een vriendin ben ik armbanden gaan maken, en dit mondde toen uit in een succesvolle verkoopactie voor 3FM Serious Request ‘Kralen voor Keutels’. Gewoon aan de keukentafel, online kralen besteld en met een kop thee erbij gaan rijgen. Lachen!

Wat levert het je op, zo’n stap buiten je comfortzone?

* Het geeft je zelfvertrouwen een boost: ‘Dit heb ik mooi maar even gefixt!’

* Het wordt steeds makkelijker om iets nieuws te ondernemen: ‘De vorige keer lukte het ook’.

* Je leert andere mensen kennen, die ontzettend waardevol voor je kunnen zijn, omdat je van ze kunt leren of omdat ze je aanmoedigen.

Het allermooiste: je leert jezelf steeds beter kennen.

Nu doe ik regelmatig nieuwe en spannende dingen. Zoals een vraag stellen tijdens een presentatie voor een volle zaal. Door een microfoon. Of naar een cardioboksles gaan, terwijl m’n sportmaatje niet kan (wat betekent dat ik met iemand ga sporten die ik niet ken). Of een andere route nemen naar m’n werk. Of een appeltaart bakken. Of een kip vasthouden. Of het schrijven van een blog..

Het hoeven geen grote dingen te zijn. Juist door verschillende kleine dingen te doen, wordt het makkelijker om grote dingen aan te pakken als de situatie ernaar vraagt.

Wat ik geleerd heb: zet kleine stapjes, leg de lat niet te hoog voor jezelf, fouten maken moed (yep, moed met een ‘d”, geen schrijffout), vier successen en….. gewoon doen!

Want, er valt buiten je comfortzone zoveel meer te beleven. Verwonder jezelf, het is het meer dan waard.

Succes!

Josée

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

On Topic

Ook interessant

Positieve zelftest

Corona. Begin februari deed ik een zelftest. Positief. Ach ja.. Wie niet in deze tijd hè? Join the club! En hup! Die quarantaine in en

LEES VERDER »

Solliciteren in corona tijd

Wat heeft een raam te maken met solliciteren? Je leest het hieronder. Een succesverhaal wat ik graag met jullie wil delen!👇🏽 Afgelopen februari nam ze

LEES VERDER »
×