Soms is het leven druk. En vol. Je vliegt van hot naar her. En denkt… hoe ben ik hier beland? Helemaal vlak na zo’n vakantieperiode. Als alles in een rustiger tempo gaat en je jezelf voorneemt om dat gevoel vast te houden. Waar gaat het mis? 🤔

Tijd om je prioriteiten goed te checken!

Heb je het te druk en zitten er veel te weinig uren in een dag, denk dan aan de vaas met golfballen.

Een professor filosofie staat voor zijn klas. Hij pakt een vaas, zet deze op tafel en vult met golfballetjes. ‘Is de emmer vol?’, vraagt hij aan de studenten. Die verwachtingsvol zaten te kijken, geen idee waar deze beste man heen wilde met zijn verhaal. De studenten zeggen: ‘Ja’.

Vervolgens pakt de professor een doos met knikkers en giet deze uit in de vaas. Hij schudt de emmer een beetje en de knikkers vinden hun plek. ‘Is de emmer nu wel vol?’

‘Ja’ zeggen de studenten.

De professor pakt een zakje met zand en strooit dit uit in de vaas. Je raadt het al, het zand vult verder alles op. ‘En nu?’

‘Nu is de vaas echt vol’ zeiden de studenten.

Daarop neemt de professor twee biertjes en giet de hele inhoud in de emmer. De studenten lachen…

‘Nu,’ zei de professor toen het lachen minderde, ‘Nu wil ik dat je deze vaas ziet als je leven. 

De golfballetjes zijn de belangrijkste dingen in je leven. Liefde, je familie, je gezondheid, vriendschappen, je passie. Als de rest verloren gaat, is je leven nog steeds vol. 

Dan komen de kiezelsteentjes. Dit zijn dingen die ook belangrijk zijn. Zoals je baan of je huis. 

Het zand is al het andere, de kleine dingen. Daar kun je makkelijk je hele leven mee vullen, maar dat is zonde. Er zijn immers belangrijkere dingen.

Als je eerst het zand in de vaas doet, is er geen plek meer voor de knikkers en de golballetjes. Hetzelfde geldt voor het leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteedt, zul je nooit ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Stel je prioriteiten. Breng tijd door met de mensen waar je van houdt.’

‘En de biertjes…’, vraagt een student.

‘Ja’, zegt de professor, ‘hoe vol je leven ook lijkt, zorg dat er altijd ruimte is voor een paar biertjes met vrienden.’

Mijn vaas blijft te vol 😬

Een mooi verhaal. Maar wat nou als je vaas nog steeds te vol is? Ondanks dat je toch echt met de golfballetjes begonnen bent? Je propt, maar het past echt niet. Wat dan? Hier zijn verschillende oorzaken voor. Én oplossingen! De volgende vier heb ik voor je op een rijtje gezet.

JE OVERSCHAT HET AANTAL UREN IN EEN DAG.

Je denkt dat je vaas groter is dan dat hij in werkelijkheid is. Of misschien denk je wel dat je twee vazen hebt! Je overschat de tijd die je hebt. Dus je blijft overal ja tegen zeggen. Ondanks dat je vaas intussen overstroomt.

Oplossing: sta goed stil bij waar je grenzen liggen. En hou deze grenzen voor jezelf goed in de gaten. Zeg niet gelijk ja, maar neem eerst even tijd om bij jezelf te checken of het past. Wat past er wel in je leven en waarvoor is er op dit moment geen ruimte? En soms is ‘Nee’ ook een antwoord 😉 Of kan een ander het ook doen.

IETS WAT HEEL BELANGRIJK VOOR JE IS, VRAAGT MEER TIJD VAN JE

Een golfballetje is groter (geworden). Eén van de belangrijkste dingen in je leven vraagt (tijdelijk) extra tijd en energie van je. Bijvoorbeeld een familielid die ziek is.

Oplossing: natuurlijk kan het dat iets dat al belangrijk voor je is veel groter is geworden. Alleen betekent dit wel dat er (tijdelijk) minder ruimte is voor andere dingen, die ook belangrijk zijn. Je kunt de vaas niet groter maken. Sta bij jezelf stil waar jij nu de focus op wil leggen. En hou jezelf goed in de gaten, maak ook ruimte voor jezelf.

ER IS IETS HEEL BELANGRIJKS BIJGEKOMEN

Het kan gebeuren dat er een of twee heel belangrijke dingen bijkomen in je leven. Je wordt bijvoorbeeld vader of moeder. Of je volgt eindelijk je passie en begint naast je werk in loondienst voor jezelf.

Oplossing: Ook nu geldt weer: die vaas wordt niet groter! Proppen is niet goed voor de vaas! Dus als er een balletje bij komt, moet er misschien een ander uit. Of worden sommige golfballetjes (tijdelijk) een knikker.

JE MAAKT DINGEN BELANGRIJK, DIE EIGENLIJK MINDER BELANGRIJK ZIJN

Je laat de knikkers uitgroeien tot golfballen. Die knikkers zijn wel belangrijk, maar niet zo belangrijk dat ze heel veel plek moeten innemen in je leven.

Oplossing: Breng de golfballen terug naar knikkerformaat. Die horen niet op de voorgrond te komen. Ze zijn vulsel na de balletjes, meer niet. Relativeer, maak keuzes en focus!

En dat is toch wel het moraal van dit verhaal. Maak keuzes en houd focus. Dit kan alleen als je zelf goed weet waar je je op wilt focussen. Wat is voor jou belangrijk en wat streef je na? Het is goed om daar op z’n tijd bij stil te staan. Want als je weet wat jouw doel is, dan wordt het maken van keuzes een stuk makkelijker! En zorg jij er zelf voor dat je rustiger door het leven gaat. Hoe fijn is dat!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

On Topic

Ook interessant

Positieve zelftest

Corona. Begin februari deed ik een zelftest. Positief. Ach ja.. Wie niet in deze tijd hè? Join the club! En hup! Die quarantaine in en

LEES VERDER »

Solliciteren in corona tijd

Wat heeft een raam te maken met solliciteren? Je leest het hieronder. Een succesverhaal wat ik graag met jullie wil delen!👇🏽 Afgelopen februari nam ze

LEES VERDER »
×