‘LOOPBAANCOACHING IS VOOR MIETJES’. HUH?

Wat doe jij eigenlijk als loopbaancoach?’ Van de week werd mij deze vraag weer gesteld. Hij zat tegenover me. Onderuitgezakt, armen over elkaar. Keek me wat onverschillig aan. ‘Is het niet raar dat mensen jouw hulp nodig hebben? Werk zoeken, dat moet je toch gewoon zelf kunnen…’ Ik was even stil. ‘Als je totaal niet weet wat je zoekt, hoe ga je die baan dan vinden? Welk woord type jij bijvoorbeeld in de zoekbalk van een vacaturesite?’ En toen was de andere kant stil.

Op dit soort momenten realiseer ik me dat het lang niet voor iedereen helder is wat de toegevoegde waarde van een loopbaancoach is. Zo zonde! Tijd voor wat opheldering.

Er zijn heel veel twijfelende twintigers, dwalende dertigers, vragende veertigers en vijftigers. Die werkelijk geen idee hebben wat ze willen qua werk. Er zijn mensen die zichzelf iedere dag naar het werk slepen, het echt niet naar hun zin hebben. Graag een stap willen zetten, maar geen idee hebben in welke richting. Of mensen die uitdaging in hun werk missen en verveeld raken, maar blijven ‘plakken’, omdat die zekerheid van een vaste baan ook wel heel welkom is. Of mensen die in een reorganisatie terecht komen, en in plaats van af te wachten zelf de touwtjes in handen willen nemen. Maar onrust voelen, omdat ze geen idee hebben hoe. Of wat.

‘Het is maar werk’. Dit gaat dan vaak niet op. Want er knaagt van alles, het zuigt energie en zorgt voor een boel onrust en spanning. Met alle gevolgen van dien. En dat is niet fijn.

Daarnaast leven we in een wereld waarin de keuze echt reuze is. Er valt zo onwijs veel te kiezen qua opleidingen en banen. En de manier waarop je kunt werken. Fulltime, parttime, in loondienst, flexwerken, zzp. En de betekenis die je geeft aan werk. Werk je om te leven of is werk meer dan dat?

Het kan dan bijna niet anders dat je het overzicht kwijt raakt als je zelf niet weet wat jij daadwerkelijk wilt. Met de nadruk op JIJ, want daar zit ook nog iets. Niet wat je omgeving van jou verwacht, of denkt wat anderen denken dat het beste voor je is. Maar wat wil jíj. Waar word jij happy van?

Voor dit alles is zelfonderzoek nodig en dat is waar een loopbaancoach bij helpt.

Want juist dat leer je niet in de schoolbanken. Daar wordt doorgaans niet veel aandacht besteed aan wat jouw unieke talenten zijn, om vanuit daar verder te kijken wat voor jou passend is qua vervolgstudie of werk. Terwijl dat wel de sleutel is!

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik zelf soms moeite heb met het woord ‘coach’. Want tegenwoordig noemt iedereen zichzelf coach. En ben ik nou echt een coach? I don’t know. Hoe ik het anders zou noemen? Ook geen idee. Ik ben eigenlijk gewoon Josée en mijn ‘ding’ is om andere mensen te helpen erachter te komen wat zijn of haar ‘ding’ is om vanuit daar samen te onderzoeken welke stap je kunt gaan zetten. Een stap waar je happy van wordt en die realistisch is. That’s it.

Want, ‘Het is maar werk’, ik geloof daar niet in. Werk is nou eenmaal een groot onderdeel van ons leven, voor een lange tijd. Zorg er dan voor dat je doet waar je happy van wordt! En dat kan niemand anders voor jou bepalen of voor je regelen. Dat moet je toch ècht zelf doen. Met soms wat hulp van een loopbaancoach 😉

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

On Topic

Ook interessant

Positieve zelftest

Corona. Begin februari deed ik een zelftest. Positief. Ach ja.. Wie niet in deze tijd hè? Join the club! En hup! Die quarantaine in en

LEES VERDER »

Solliciteren in corona tijd

Wat heeft een raam te maken met solliciteren? Je leest het hieronder. Een succesverhaal wat ik graag met jullie wil delen!👇🏽 Afgelopen februari nam ze

LEES VERDER »
×