Voor me ligt het vriendenboekje van m’n dochtertje Isa. 4 jaar is ze, ze gaat naar school, een heel nieuw tijdperk dat is aangebroken. En hierbij horen de vriendenboekjes. Gemiddeld een keer per week ligt er een exemplaar bij ons thuis om in te vullen. De leukste vraag vind ik toch wel: Wat wil je later worden? En dan nog leuker zijn de antwoorden: Juf, brandweerman (Sam), politieagent, dierenarts, zangeres, of Isa’s antwoord: Mama (zo knap dat ze nu al snapt dat dat de leukste ‘baan’ op de wereld is..;))

Het doet me denken aan wat ik zelf vroeger invulde: verkoopmedewerker in een speelgoedwinkel. Hoe tof was het dat ik op mijn 17e aangenomen werd bij de Bart Smit en de hele dag cadeautjes in mocht pakken. Check!

Hoeveel mensen doen nu dat werk, wat ze vroeger invulden in de vriendenboekjes? Ik heb wat rondgevraagd en het zijn er maar weinig. Zoals ik eigenlijk al verwachtte. Sterker nog, de meesten doen nu totaal iets anders dan waar ze voor opgeleid zijn! Grappig hoe zo’n loopbaan zich ontwikkelt.

Ik zie ook om me heen dat het juist ook voor onrust kan zorgen. Een paar weken geleden gaf ik een workshop aan afstudeerders over solliciteren. De grote vraag bleek eigenlijk niet over het solliciteren zelf te gaan, maar meer: wat voor werk wil ik nu gaan doen? En daarnaast is het kiezen van de juiste opleiding, vaak op je 16e of 17e, niet altijd makkelijk. Want wat weet je op die leeftijd? Er is zoveel te ontdekken, zoveel te ervaren. En zo ontzettend veel te kiezen. 

Daar komt ook nog eens bij dat de wereld niet stil staat. Nee, die verandert heel snel. Zo zullen er over vijf jaar banen bestaan, waar we nu het bestaan nog niet vanaf weten. De opkomst van Social Media is een mooi voorbeeld hierin met functies als Contentmanager of Social Media Marketeer, dit zijn relatief nieuwe beroepen. En banen zullen verdwijnen. Oef…

Dus ja, hoe kom je er nu achter wat je later wil worden? Mijn antwoord is dat je die ene baan gaat vinden, als je precies weet wat je zoekt. En hier gaat een stap aan vooraf, namelijk goed weten wie je zelf bent, waar je goed in bent, wat je kunt ontwikkelen en het belangrijkste: waar JIJ happy van wordt. En dit zijn nu precies de antwoorden die niet iedereen heeft, en wat daardoor tot onrust kan leiden.  

Op het moment dat jij jezelf goed kent, dan is de vraag ‘wat wil ik (later) worden?’ ineens makkelijker te beantwoorden. Het biedt focus en zorgt ervoor dat je op eigen houtje bewuste keuzes kunt maken over welke weg je inslaat. En hoe fijn is het als je zelf die touwtjes in handen hebt.

Ik heb mijn antwoord op de vraag gevonden. Voor nu is het Loopbaancoach. Ik zeg voor nu, want wat ik geleerd heb, is dat dit niet hoeft te betekenen dat ik dit werk tot aan mijn pensioen blijf doen. Nu ik weet wat mijn drijfveren en talenten zijn en waar ik happy van word, kan het zomaar zijn dat er een ander beroep ook prima gaat passen. En dat is ok. Want wat dat dan ook gaat zijn, het allerbelangrijkste is dat ik datgene doe waar ik het beste van mezelf in kwijt kan. Dus ja, eigenlijk weet ik heel goed wat ik wil worden: De beste versie van mezelf! Check.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

On Topic

Ook interessant

Positieve zelftest

Corona. Begin februari deed ik een zelftest. Positief. Ach ja.. Wie niet in deze tijd hè? Join the club! En hup! Die quarantaine in en

LEES VERDER »

Solliciteren in corona tijd

Wat heeft een raam te maken met solliciteren? Je leest het hieronder. Een succesverhaal wat ik graag met jullie wil delen!👇🏽 Afgelopen februari nam ze

LEES VERDER »
×