SOLLICITEREN ALS STARTER OP DE ARBEIDSMARKT: SERIOUS BUSINESS!

Deze week had ik de eer om voor derde- en vierdejaars stagiaires van de gemeente Dordrecht een Pimp je CV workshop te verzorgen. In 1,5 uur tijd zijn we met elkaar aan de slag gegaan hoe je als starter een onderscheidend CV maakt en zo de beste versie van jezelf presenteert. Een uitdagende opgave, want wat zet je op je CV als je nog niet veel werkervaring hebt?

Solliciteren als starter anno 2016 gaat net even anders dan 10 jaar geleden, toen ik zelf net uit de schoolbanken kwam. Veel concurrentie en oneindig veel keuzemogelijkheden, dat is waar de starter vandaag de dag mee heeft te dealen. Bedrijven ontvangen onwijs veel sollicitaties op vacatures, waardoor zij in een luxepositie zitten. Keuze genoeg. Dus starters: solliciteren is serious business! Met als belangrijkste tip: wees onderscheidend.

Maar hoe pak je dat dan aan? Dat solliciteren? Ik help je graag op weg.

1. Weet wat je zoekt. Bedenk voor jezelf goed wat je zoekt in een baan. Wat voor functie past goed bij jou? Van welke werkzaamheden krijg jij energie? Waar blink je in uit en wil je graag verder ontwikkelen? Bij wat voor organisatie? En bedrijfscultuur? Waar zou je willen werken, hoe ver ben je bereid te reizen? Hoe belangrijk zijn gezellige collega’s voor je? Zijn doorgroeimogelijkheden belang voor je?

2. Weet waar jouw kracht ligt. Als je weet waar je goed in bent, dan is het makkelijker om te beoordelen of een functie goed bij je past en om uiteindelijk een goede sollicitatie te schrijven. Vind je het lastig om deze punten van jezelf te benoemen? Wat kan helpen is om het te vragen aan bijvoorbeeld familie, vrienden, studiegenoten. Wat zien zij van jou? Een andere leuke vraag om over na te denken is: wanneer ga jij zo in iets op dat je de tijd vergeet?

3. Laat zien wat je kunt! Omschrijf op je CV zo duidelijk mogelijk wat jij tot nu toe gedaan hebt. Heb je bijbaantjes gehad? Zet ze op je CV en omschrijf duidelijk wat je werkzaamheden waren. Sport je in bijvoorbeeld teamverband? Dit zegt iets over doorzettingsvermogen en samenwerken in een team. Doe je vrijwilligerswerk? Hiermee toon je aan dat je maatschappelijk betrokken bent. Omschrijf verder zo concreet mogelijk waar je stage hebt gelopen, wat je opdracht is geweest en wat je geleerd hebt.

4. Laat je CV altijd door iemand anders nakijken. Wellicht zie je zaken over het hoofd of kun je informatie nóg concreter omschrijven. En denk hierbij ook aan spelfouten!

En bedenk verder: als starter ben je enthousiast, leergierig en beschik je over de meest recente vakkennis. En dat is een aanwinst voor ieder bedrijf. Doe hier je voordeel mee!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

On Topic

Ook interessant

Positieve zelftest

Corona. Begin februari deed ik een zelftest. Positief. Ach ja.. Wie niet in deze tijd hè? Join the club! En hup! Die quarantaine in en

LEES VERDER »

Solliciteren in corona tijd

Wat heeft een raam te maken met solliciteren? Je leest het hieronder. Een succesverhaal wat ik graag met jullie wil delen!👇🏽 Afgelopen februari nam ze

LEES VERDER »
×