Talent en een flinke dosis doorzettingsvermogen

Mijn broertje Ivar (19) kan goed volleyballen. Zo goed, dat hij op z’n 16e jaar naar Papendal is verhuisd om daar intern te wonen. Zodat hij zich daar volledig kan richten op het volleybal en zo zijn droom waar kan maken: topvolleyballer worden.


In Papendal is alles aanwezig om jonge sporters te begeleiden om alles uit zichzelf te halen. Huisvesting, strakke trainingsschema’s, gezonde voeding en voedingscoaches, lifestylecoaches, opleidingen die om het leven op Papendal ingericht zijn om bijvoorbeeld maar eens op te noemen. En de jongens hebben elkaar. Wat een kans als je hiervoor geselecteerd wordt.

Dat m’n broer talent heeft, is duidelijk. Naast dat hij goed met een bal overweg kan, is hij ook nog eens fysiek heel sterk. En hij heeft inzicht in het spelletje. Doorzettingsvermogen en discipline. Allemaal ingrediënten om z’n droom waar te maken.

Drie jaar woont Ivar nu op Papendal. Ik weet nog dat hij de keuze maakte om het huis uit te gaan. Twijfel alom. Moet ik dit wel doen? Past dat leven bij mij? Is er geld mee te verdienen? Al m’n vrienden gaan studeren, word ik niet eenzaam? Ben ik wel goed genoeg? En wij riepen met z’n allen: ‘Van iedere ervaring word je rijker Ief! Grijp deze kans en ga ervoor!’ En daar ging hij.

Afgelopen weekend speelde Ivar de kwalificatie voor het WK in Porto, Portugal. De kans om hem te zien schitteren wilde ik niet laten ontlopen, dus een ticket naar Porto was snel geboekt.


Toen ik hem zag spelen in Porto, viel m’n mond open van verbazing. Daar stond geen slungelig manneke meer, maar een boom van een kerel. Gefocust op iedere bal, die vol overgave zijn eigen spel speelt en z’n koppie koel houdt, hoeveel geluid er ook is op de tribune. Wow, wat een verandering in zo’n korte tijd. Wat heeft hij veel geleerd. En ja, wat was ik trots!

Daar op de tribune in die Portugese sporthal besefte ik me het volgende. Alles kan, als jij het laat gebeuren! Je moet er alleen zelf wel knetterhard voor werken. En erin geloven. En hier ligt een duidelijke link naar het zoeken en vinden van die ene baan.

Focus

M’n broer heeft een duidelijk doel. Topvolleyballer worden. En alles wat hij doet (en niet doet) is daarop gericht. Een duidelijk doel biedt je focus in je zoektocht. Sta dus vooral eerst stil bij waar je naar op zoek bent. Wat is jouw talent, wat wil je ontwikkelen, wat wil je bereiken? Als dat helder is, kun je de weg ernaartoe uitstippelen.

Jouw netwerk

Verzamel de juiste mensen om je heen die je kunnen helpen jouw doel te bereiken. Mensen die je onvoorwaardelijk steunen, die kennis hebben, die je een stapje verder kunnen helpen in jouw zoektocht. Dit kan familie zijn, vrienden of kennissen, (oud)collega’s, leraren etc. Zorg ervoor dat je zelf duidelijk kunt verwoorden waar je goed in bent en wat je zoekt. Helaas kunnen we niet allemaal op Papendal wonen, maar met creatief denken en op de juiste wijze contact leggen, bouw je zo jouw eigen netwerk van mensen om je heen, die jou helpen schitteren.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Iedere sollicitatie is een moment om te scoren. Een goede voorbereiding is een must! Net zoals met een voorbereiding op een wedstrijd. Welke strategie kies ik om te spelen, wat is mijn kracht ten opzichte van de ander, waarin blink ik uit? Besteed veel tijd aan het achterhalen van informatie over de functie, het bedrijf en de sollicitatieprocedure. En gebruik dit in de onderbouwing dat jij de meest geschikte kandidaat bent. Hiermee vergroot je de kans dat jij als winnaar uit de bus komt!

Laat je niet weerhouden door tegenslagen

De weg naar succes kan heel hobbelig zijn. En daardoor soms ook helemaal niet leuk. Kijkend naar m’n broertje heeft hij te dealen met blessures, wedstrijden verliezen en concurrentie. Zo is het met solliciteren ook. Je wordt niet uitgenodigd voor een gesprek of er is iemand anders die meer geschikt is voor de functie. Als dit je overkomt, probeer dan van iedere situatie iets te leren. Vraag feedback op je sollicitatie, wat kan anders? Of beter? En neem dit mee voor jezelf.

Voor m’n broer is het bijna tijd om Papendal te verlaten. Een nieuwe periode van keuzes maken, breekt voor hem aan. Succes met het verwezenlijken van je droom, Ivar! Dat je nog maar heel veel mooie ballen binnen de lijnen mag pompen. En als het even kan, graag in Italië, een mooi vakantieadresje ..;)

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

On Topic

Ook interessant

Positieve zelftest

Corona. Begin februari deed ik een zelftest. Positief. Ach ja.. Wie niet in deze tijd hè? Join the club! En hup! Die quarantaine in en

LEES VERDER »

Solliciteren in corona tijd

Wat heeft een raam te maken met solliciteren? Je leest het hieronder. Een succesverhaal wat ik graag met jullie wil delen!👇🏽 Afgelopen februari nam ze

LEES VERDER »
×