Wat is jouw superkracht?

Ieder mens heeft unieke talenten. Die zitten in jou sinds dat je geboren bent en horen bij jou. Daar kun je niks aan doen! Weten welke talenten dit zijn, daar heb je dus je hele leven wat aan. In je werk kom je in een flow als je deze talenten zoveel mogelijk kunt combineren.

Het valt mij op dat het niet voor iedereen makkelijk is om hun eigen talenten te benoemen. Terwijl het je zo onwijs veel oplevert als je dit kunt!

Ok. Laten we eerst even stilstaan bij wat talent precies is. Talent is iets waar je van nature in uitblinkt. Daarnaast is het een energiegever. Als je het inzet beleef je er plezier aan en kun je zomaar de tijd vergeten. Verder is het iets wat jij zelf waarschijnlijk heel vanzelfsprekend vindt en waarover jij zal zeggen dat het niet bijzonder is. Dat iedereen het kan. Dikke kans dat je dan een uniek talent van jou te pakken hebt!

Wil je weten wat jouw unieke talenten zijn? Zo kom je erachter!

Vraag het aan jezelf
Pak een vel papier en ga aan de slag met de volgende vragen. Schrijf de antwoorden voor jezelf op.
• Waar speelde ik graag mee als kind? Wat deed ik het liefst?
• Wanneer vergeet ik de tijd? Wat ben ik dan aan het doen?
• Waar krijg ik complimenten over?

Vraag het een ander
Bij een ander checken wat hij of zij uniek of typisch aan jou vindt levert onwijs veel info op. Want vaak zijn jouw talenten juist de dingen die je doet die voor jou vanzelfsprekend zijn. Die talenten horen zó bij jou, dat je zelf niet doorhebt dat je ze in je hebt. Een leuke vraag is bijvoorbeeld: Waar zou jij mij, bij wijze van spreken midden in de nacht, voor bellen als je hulp of advies nodig hebt? Voor welk probleem ben ik dé oplossing? Het een ander vragen kan een beetje spannend zijn, want je stelt je kwetsbaar op. Toch raad ik je aan om het te doen, want het is gewoon onwijs leuk om te horen van een ander! En nuttig.

Maak een test
Een boek waar ik veel aan heb gehad is ‘Ontdek je sterke punten 2.0’ van Tom Rath. Je leert je eigen talenten kennen en deze in te zetten voor persoonlijk en zakelijk succes. Met behulp van de unieke toegangscode bij elk boek kun je de StrenghtsFinder-test zelf doen. Het boek is te bestellen bij bol.com

Als je bovenstaande oppakt, kun je tot hele gave inzichten komen. Zelf ben ik 6 jaar geleden serieus op zoek gegaan naar mijn talenten. Ik kwam er daardoor achter waarom ik niet altijd voldoening haalde uit mijn werk: ik kon mijn talenten niet volledig benutten. Dat was toen best even rot en vervelend om te ontdekken. Maar omdat ik toen mijn talenten goed kon benoemen, kon ik zelf goed aangeven wat ik mistte in mijn werk. Uiteindelijk heeft dit een flinke carrière switch teweeggebracht. Op werkgebied mijn beste keuze ever!

En nog steeds doe ik leuke ontdekkingen over mijn eigen talenten. Afgelopen dinsdag had ik een studiemiddag over talentontwikkeling. We deden een oefening die ik nog niet kende en dat heeft mij geholpen om mijn talent in één woord te benoemen. En dat is: Puzzelen! En daar viel weer een kwartje. Want dit doe ik namelijk altijd en overal: iets móet kloppen en ik ben pas tevreden als iets compleet is. En ‘iets’ kan echt van alles zijn. Dit deed ik dus ook altijd en overal: als intercedente, als accountmanager, als planningscoordinator… En ook thuis, waar ik het heerlijk vind om met meubels te schuiven, muren te verven. Net zolang… precies, totdat het klopt.

Voor mij komt alles samen als ik hiermee andere mensen kan helpen. Met loopbaanvraagstukken bijvoorbeeld. Samen puzzelen met talenten, drijfveren, energiegevers, functies En hier geldt ook weer.. net zolang totdat het klopt. En die loopbaanstap gezet is. Heerlijk! Je kan mij niet blijer maken😄

Wat is jouw superkracht? Succes met ontdekken!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

On Topic

Ook interessant

Positieve zelftest

Corona. Begin februari deed ik een zelftest. Positief. Ach ja.. Wie niet in deze tijd hè? Join the club! En hup! Die quarantaine in en

LEES VERDER »

Solliciteren in corona tijd

Wat heeft een raam te maken met solliciteren? Je leest het hieronder. Een succesverhaal wat ik graag met jullie wil delen!👇🏽 Afgelopen februari nam ze

LEES VERDER »
×