Minder dingen doen, met meer aandacht en energie. Dat is waar ik op dit moment behoefte aan heb! Werk aan de winkel dus, dacht ik een paar weken geleden. Het is me inmiddels gelukt om op m’n werk meer focus aan te brengen en thuis maak ik bewustere keuzes. Ik zeg vaker ‘nee’ tegen anderen en ‘ja’ tegen mezelf. Het begin is er! Laat ik het daar even op houden 😉

Ik weet waar het vandaan komt. Ik vind alles gewoon heel leuk. En belangrijk. En ik wil liever niets missen. En ook anderen helpen. En het liefst doe ik alles gewoon zelf. Tel daar werk, gezin, opleiding, sporten en t huishouden bij op.. Het zijn de balletjes waar ik eerder over sprak.

Praktisch ingesteld, that’s me! Dat maakt dat ik blij word van tricks die makkelijk toepasbaar zijn en die gelijk resultaat opleveren. En er is een vraag die dat doet. Een vraag die mij enorm helpt in het prioriteiten stellen en bewuste keuzes maken! Ik deel ‘m graag met je.
De enige vraag die je aan jezelf hoeft te stellen, is:

Moet ik dit nu doen?

Zo simpel is het. Ik leg het je uit. De bedoeling is dat je jezelf deze vraag stelt, met nadruk op de verschillende woorden. Dat maakt deze vraag zo krachtig. De betekenis van de vraag (en daarmee het antwoord) verandert namelijk als je de nadruk op een ander woord legt.

  • MOET ik dit nu doen?

Van wie moet het? Wat gebeurt er als ik het niet doe? Kost het geld als ik het niet doe of genereert het straks onnodig veel extra werk? Door stil te staan bij deze vraag zul je ook het verschil voelen tussen kunnen, moeten en willen. Oftewel is het iets dat moet of mag het ook? Voelt het als een verplichting of is het iets dat je graag wilt doen?

  • Moet IK dit nu doen?

Ben ik degene die dit moet doen? Of kan ik dit ook overlaten aan iemand anders? Soms is het beter om een taak te delegeren. Zeker als je weet dat jij er niet goed in bent, weinig tijd hebt of simpelweg als je er geen plezier aan beleeft. Of als het niet bijdraagt aan het doel wat je jezelf hebt gesteld.

  • Moet ik DIT nu doen?

Is dit werkelijk hetgeen dat nu gedaan moet worden? Is er een andere manier om het voor elkaar te krijgen, wat minder tijd en energie kost?  

  • Moet ik dit NU doen?

Heeft het spoed of kan dit nog even wachten? Zijn er andere zaken die nu mijn aandacht verdienen? 

  • Moet ik dit nu DOEN?

Doen of (even) laten? Doen of eerst rustig over nadenken of dit is wat je te doen staat. Niet altijd makkelijk, maar juist dit antwoord levert je veel inzicht op! 

Deze vragen helpen mij bewuster om te gaan met tijd, energie en aandacht. En helpt me daardoor focus aan te brengen! 
Wellicht helpt het jou ook 🙂

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

On Topic

Ook interessant

Positieve zelftest

Corona. Begin februari deed ik een zelftest. Positief. Ach ja.. Wie niet in deze tijd hè? Join the club! En hup! Die quarantaine in en

LEES VERDER »

Solliciteren in corona tijd

Wat heeft een raam te maken met solliciteren? Je leest het hieronder. Een succesverhaal wat ik graag met jullie wil delen!👇🏽 Afgelopen februari nam ze

LEES VERDER »
×